Човечеството ще похарчи 2.14 трилиона долара за информационни технологии през 2014 година

Post

binary-tunnel-960x250[1]

Ню Йорк. Човечеството ще похарчи с 5 процента повече пари за информационни технологии през 2014 година, което означава 2.14 трилиона долара, сочат прогнозите на консултатската компания IDC, цитирани от Forbes. Тенденцията се обуславя от търсенето на мобилен компютинг, облачни услуги, big data и дейности в социални мрежи – услуги и продукти, наречени от анализаторите „третата платформа”.  Компаниите, които ще получат най-голям дял от тези пари са Apple, Google, Samsung и Amazon.

Средствата, давани за технологии от „третата платформа” ще се увеличават с 15 процента с всяка изминала година. Продажбите на смартфони и таблети ще продължат да се реализират с бързо темпо. На пазара на сървърите, услугите за съхранение на данни и софтуера се очаква ново оживление. Не така добра е картината за персоналните компютри, чиито продажби се очаква да се свият със 6 процента. Данните са част от десетте прогнози за технологичния сектор за 2014 година на IDC. Компанията очаква, че в шести рунд на битката между Android и Apple водената от Samsung общност на Adroid ще запази количественото си предимство пред Apple, но компанията от Купертино ще продължи да се радва на по-високи продажни цени и утвърдена екосистема от приложения.

IDC съветва Microsoft бързо да вземе мерки за засилване на интереса на разработчиците към Windows. Друга прогноза на анализаторите е, че Amazon и Google ще вземат връх над традиционните доставчици на информационни технологии. Развиващите се пазари ще се върнат към 10-процентен растеж, предричат още от IDC. Сред очертаващите се тенденции са динамично развитие и доминиране на облачните услуги, 30-процентно годишно увеличение на средствата, харчени за big data и засилена интеграция на социалните услуги в съществуващите приложения. Консултантската компания очаква нови партьорства през 2014 година, които да отговорят на развитието на „интернет на нещата”, област в която Китай ще бъде ключов играч.

Информационна агенция „Фокус“