Определяне на таргет група

Post

targets

Погледнете навътре

Мислете за бизнеса си като за човек с уникална индивидуалност и идентичност.

Предвид това, съставете отделни списъци със силните, слабите страни и целите на бизнеса си. Запишете всичко и съставете дълъг списък. Не редактирайте и не отхвърляйте каквото и да било.

След това открийте приоритетите сред списъка. Ако сте го съставили както трябва, ще имате повече материал, отколкото ви е необходим, и някои неща ще са по-важни от други. Изхвърлете маловажните неща от списъка си и преместете важните на предни позиции.

Това понякога изисква и намеса от мениджърите. Например,  мениджърският екип може да счита консервативното отношение към харченето за слабост, а вие – не. Това може да е нещо, което да отпадне от списъка ви

Погледнете навън

Следващият списък, който трябва да изготвите, описва възможностите и заплахите. Считайте и двете за външни влияния – фактори, които не можете да контролирате, но можете да се опитате да предвидите.

Възможностите могат да включват нови пазари, нови продукти и тенденции в полза на бизнеса ви. Заплахите включват конкуренцията и напредъка на технологиите, с които не можете да сте в ритъм.

Също помислете за лица и организации, които са идеалните ви купувачи или са идеалният целеви пазар. Можете да си представите всеки като такъв, например, възрастна жена, която тепърва открива и-мейла, или студент, който получава първата си кредитна карта. Такива хора са идеален пример за потенциално най-добрия купувач.

Поставете се на мястото на всеки един потенциален купувач и помислете каква медия използва, какво послание най-ефективно би го привлякло към офертата ви. Имайте наум идентичността си, когато избирате целевия си пазар.

Фокусирайте се върху стратегията

Сега е моментът да съберете списъците си в един. Потърсете допирните точки между идентичността си и целевия пазар. В контекста на бизнес отношенията ви, какво можете да премахнете от списъците, понеже не е от стратегическо значение? После опитайте да изключите онези купувачи, които не са част от целевия ви пазар.

Например, ресторантьорски бизнес, фокусиран върху здравословна, органична и изтънчена кухня, ще се понрави на хора с екологично мислене и по-висок от средния разполагаем доход. Така че той изключва хора, предпочитащи фастфууд, като хамбургери и пица, и евтините покупки.

Резултатът от стъпка 3 е стратегия: стесняване на фокуса до онова, което най-много съответства на бизнес идентичността ви и е най-привлекателно за целевия ви пазар.

С други думи,  достигате до пресечната точка между трите компонента: идентичност, целеви пазар и стратегически фокус.

 Поставете си изпълними цели

Акцентирайте върху детайлите, които са ясни и осезаеми. Маркетинговата ви стратегия трябва да се превърне в план, който включва месечен отчет, проследяване и изчисления, прогнозирани печалби, бюджетни разходи и непарични данни за следене на развитието. Те могат да включват срещи, презентации, обаждания, линкове, блогвания, прегледи на страницата, обменни курсове, предложения и пътувания, наред с всичко останало.

Разпределете важните задачи на хора от екипа си и ги дръжте отчетни за успехите и провалите им.

 Често преглеждайте и преосмисляйте

Също както бизнес плана ви, и маркетинговият план трябва да продължи да се развива заедно с бизнеса ви. Предположенията ви ще се променят според променящия се бизнес климат. Някои части от плана ви ще работят по-добре от други, така че често го преглеждайте и преосмисляйте чрез това, което сте научили от практиката.

Идеите са взаимствани от Тим Бери,

експерт по бизнес планиране

Превод: Цвети Бояджиева